Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Sunday, 30 October 2011

Update

Lame dah xpost entry baru...so sepanjang yg berlaku this week!

Rabu = Cuti Deeepavali.. so ari tu last minute planning utk wat mkn2... ajak kengkwan hubby ngan 2-3 org kwn i.. menu utama : laksa & ayam bbq + carrot cheese cake (yg cake ni order..hehe)

meh nk paste resepi kat sini.. next time , leh wat kan..

Laksa :
Bahan2
2 kilo ikan sardin/selayang
asam keping
daun kesum 2 ikat
bunga kantan 4batang
bawang besar dlm 5-6 biji..ikut suke
belacan (agak2 je dalam besar 4 jari, belacan mesti yg berkualiti ye!)
garam + perasa
Lada kering (rendam dlm air panas, dlm semangkuk kecil, ni utk bg kuah laksa tu jd merah)

Cara-cara:
1)Rebus ikan..dah rebus, asingkan isi ikan dgn tulang...dah tu blend isi ikan+air smpi hancur btul2...then,tulang tu +air blend ala kadar (jgn smpi hancur)

2) Blend bawang + sikit air

3) Blend lada + belacan + air sikit

4) Masukkan bawang + lada + belacan yg dah di blend dlm periuk besar ( i gune periuk kukus).masukkan air rebusan ikan...buka api..

5) Masukkan isi ikan yg di blend...pastu tapis air tulang n masukkan dlm periuk jugak

6) Masukkan daun kesum + bunga kantan...agak2la klu nk tambah air...jgn over cair jgn over pekat...pastu msukkan asam keping...jgn masukkan asam keping byk2...sbb bile asam keping tu kembang dlm laksa tu, nnt jd masam...sabar..masukkan garam + perasa..agak2la kan...janji masin...klu xmasam buh asam keping lagi...bg die kembang pastu rs la...

5) Rebus laksa. dlm 3 bungkus...pastu sediakan bhn2 utk mkn laksa: timun, daun salem, lada potong, bawang besar, telor...

Taraa....seiap semuanye!



Next : Ayam BBQ ( kali ni i wat 4 ekor dlm 8kg)

Ni i bg bahan utk sekor la ek...so, nnt klu nk wat byk ekor, double la..triple ke

Bahan perap
Ayam 2kg
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 5 biji
Halia 2cm
Kunyit 2 sudu kecil
Serbuk cili 2 sudu besar
Garam 1 sudu kecil
Serbuk jintan manis 1 sudu besar
Serbuk ketumar 1 sudu kecil
Serbuk jintan putin 1 sudu kecil
Serai 2 batang
Gula 1 cawan (tp i prefer 1/2 cwn je)

Kisar semua bahan.then lumur pada ayam..pastu perap dlm peti ice semalaman..esok leh wat BBQ dah =) senang kan..

Ari tu ms wat BBQ ni ayam xcukup...so, sure la kan di jamin sedap...4 ekor besar utk tetamu yg dtg xsmpi 20 org...makan laksa lg..carrot cheese cake lg..terbaikla..hehe =) so, cube la ye!

0 comments:

Post a Comment