Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

Wednesday 20 April 2011

Saya nak kurus!


Well, sbb kan berat bdn dah naik n nmpk chubby so kena la turunkan sikit kan. nak mcm dulu2 sblum kawen..berat 50-51 je. so kena turunkan dlm 4kg.ye ke 4?..ke 5-6kg?.keh keh keh..

so, 1st step jaga makan. say NO to fast food, junk food, air karbonat, ice! kurangkan mkn nasi n lebih kan minum air masak.



2nd step, kite p jogging setiap petang except ptg rabu coz hubby p main tennis ngan kengkawan die. so smlam kitorg p jogging kat Taman Bukit Jalil. i mmg suke tempat ni. cantik..penat2 joging leh rest2 smbil tgok kura-kura,ikan besar kat kolam..kalau bwk roti ke, boleh la bg makan skali kat kure2 n ikan2 tu..



so, hope misi mguruskan badan berjaya!! hehe. kite tgok sebulan nnt ye. hehe..

Saturday 2 April 2011

Karipap roti inti daging

Semalam, balik-balik kerja nk wat minum petang merangkap mkn mlm.. ..bile ptg dah mkn n kenyang, mlm xyah msk dah kan....=) tp mkn pun bukan pukul 6 pun..7lebih br siap..almaklumla blik keje kena rest2 dulu...smpi umah pun dah kul brape..letih nk harung jemmm...adoiii..bile la xjem ni...kuar kul 5pun blum tentu leh smpi awal...11km je pon!..

ok2. stop cite psl jem yg xde kna mgena tu ye..

sbb smlm ade lg roti gardenia kat umah ni..so terpk nk wat karipap roti inti daging.kulit karipap gune roti...moden btol!...nk wat kulit karipap xbrape reti nk wat doh die..lgpun xkan balik keje trus nk mguli.haha...

1st time buat ni..hubby kate sedap.so next time boleh buat lg..

Inti.
1)mula2 amek daging cincang.agak2la ye nk wat brape byk..tp i gune daging burger 2keping hancur2kan..hehe..
2)1 biji kentang potong dadu.
3)1 bwg besar potong dadu.
4) serbuk kari sikit

Cara-cara
mule2 i goreng kentang.dah msk angkat..lepas tu goreng daging cincang td smpi masak.bubuh serbuk kari...agak2la ye nk buh brape byk..lepas tu letak bawang ngan kentang yg dah digoreng td...goreng2 kejap...buh la garam sikit wat perasa. hehe..klu nk letak daun kuchai pun boleh..sesuke hati kan..=)

lepas tu amek roti. potong tepi die tu..pastu tekan2 roti tu bg jd nipis..lepas tu, sapu mentega/butter kedua-dua belah..then letak inti daging td dlm roti tu.lepat jd segi tiga...amek garfu tekan2 kat tepi roti tu bg die tercantum/lekat..

kemudian, panaskn oven..dlm suhu 170'c.. dlm 15minit...so, lepas tu siap dan boleh mkn.rangup gitu...=) nk mkn mcm tu boleh, nk cicah sos pun boleh..eh,ade ke karipap cicah sos?..haha..

Friday 1 April 2011

ala-ala Farewell party


semalam, my ofismate k.nana (dlm pic pki bj kaler biru ye) mahu meninggalkan company ini. ..sob sob sob =( ...so,kitorg rmi2 p lunch kat Fendi ikan bakar. ala-ala majlis perpisahan gitu..hehe....ni 1st time i mkn kat sini.... die ade set nasi +ikan bkr+ulam =6.50..klu amek ikan je rm5..antara ikan yg ade ikan keli,pari, talapia,kembung..klu sotong ngan ketam bkr lain la hrga ye..so, i amek pari set...ala,sorila ye...pic ikan xsempat nk snap..semua kelaparan nk mkn..haha.. .. sedap...next time, nk ajak hubby p lunch kat sini la..nyum2..so sesape nk cr ikan bakar,boleh la try kat sini. tp mslhnye adelah parking kot...penuh. sesak. so klu nasib baik,dptla parking awal..haha..kalau nasib baikla ye..